Wanneer moet ik mijn caravanmatras vervangen?

Als u wilt weten of het al tijd is om uw caravanmatras te vervangen, dan is het handig om voor uzelf een aantal vragen beantwoorden. We helpen u een handje met een 3-stappenplan.

Stap 1. Caravanmatras vervangen nodig: hoe lang zit het huidige matras er al in?

De eerste vraag is natuurlijk hoe lang het huidige, oude caravanmatras er al in zit. De gemiddelde levensduur van zo’n matras is ongeveer 10 jaar. Dus als het Franse matras al langer dan dat onderdeel van de inboedel van uw caravan is, dan is het toch tijd om de matrassen te vervangen.

  • Langer dan 10 jaar – vervang het matras
  • Korter dan 10 jaar – ga door naar stap 2

Stap 2. Heeft u de matras bij het kopen van uw caravan overgekocht?

Het is wel zo prettig om het caravan matras te vervangen wanneer u de caravan heeft overgekocht van iemand die hem geruime tijd gebruikt heeft. Maar voor hetzelfde geld heeft de oud-eigenaar het matras voor de verkoop expres vervangen.

Tip: Vraag aan de oud-eigenaar hoe lang het matras er al in ligt.

Misschien heeft de caravan inclusief matras wel jarenlang stilgestaan in een muffe garage met nauwelijks ventilatie. Hoe dan ook is het altijd goed om het matras zelf goed te inspecteren voordat u beslist om deze weg te doen. Ga hierbij ook op uw gevoel af.

  • Muffe situatie – vervang het matras
  • Onzeker – ga naar stap 3

Stap 3. Hoe ziet het caravanmatras eruit?

Inspecteer het matras met al uw zintuigen. Kijk eerst of u een doorgezakte plek ziet, of gele plekken die wijzen op slechte hygiëne. Oefen vervolgens druk uit op het matras met uw hand. Voelt deze nog stevig aan of is hij te zacht? Een doorgezakt caravan matras ligt een stuk minder lekker en dat merkt u ook aan de nachtrust op vakantie. Vergeet ook niet te ruiken aan het matras. Begint het matras muf te ruiken? Dan kunt u zich afvragen of de hygiënische conditie van het caravan matras nog optimaal is. Bedenk daarbij ook of het matras regelmatig gelucht is door deze na iedere zomer uit de caravan te halen, of dat deze op één of andere manier in de caravan is ingebouwd. Twijfelt u aan de staat van het matras, dan is het beter om het caravanmatras te vervangen.

  • Muf en/of vergeeld en/of doorgezakt – vervang het matras
  • Bij twijfel – vervang het matras
  • Helder, fris en stevig – matras vervangen is niet nodig

We hopen dat we u hiermee op weg hebben kunnen helpen! Heeft u besloten een nieuw matras voor uw caravan kopen? Bekijk dan al onze caravanmatrassen.