Onderhoud van matras en bed bodem

Om de maximale levensduur uit uw matras te halen is het verstandig om uw matras regelmatig onderhoud te geven. Wij adviseren u om uw matras regelmatig te draaien en te keren, regelmatig te luchten en regelmatig te reinigen. Hieronder kunt u onze onderhoudsadviezen lezen.

Uw matras draaien en keren

Voor een maximale levensduur van uw matras, is het belangrijk om het matras zo gelijkmatig mogelijk te belasten Daarom adviseren wij u het matras regelmatig om te draaien. Zowel van de bovenkant naar de onderkant als van de hoofdzijde naar de voetzijde. Ook onderling wisselen met uw partner is verstandig indien u twee gelijke matrassen heeft. Eens in de vier weken draaien en/of keren is voldoende. Dit verlengd de levensduur van uw matras.

Uw matras luchten

Een goed geluchte kamer is zowel voor uw slaapcomfort als voor de matras zeer belangrijk. Te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12ºC) kunnen ertoe leiden dat er, vooral op de veerlatten aan de onderzijde van de matras, vochtaanslag ontstaat. Dit gaat ten koste van het comfort en de levensduur van het matras. Er kunnen schimmelvlekken ontstaan, hetgeen niet onder de garantie valt. Aan de onderzijde gesloten bedden of verkeerd beddengoed, bijvoorbeeld niet of slecht luchtdoorlatend, verhogen het risico op schimmelvorming. We raden dan ook aan het matras dagelijks ‘s morgens te luchten, met opengeslagen beddengoed en indien mogelijk met open raam. Schuimrubber matrassen mogen niet aan het zonlicht blootgesteld worden.

Uw matras reinigen

Het is onverstandig uw matrassen te kloppen of uw stofzuiger op uw matras te gebruiken. Dit heeft een negatief effect op de levensduur. Wij adviseren u uw matras alleen met een zachte borstel te reinigen. Afneembare hoezen die bijvoorbeeld een scheerwollen afdekking hebben, mogen alleen chemisch gereinigd worden. Niet doorgestikte hoezen kunnen, tenzij anders aangegeven, in de wasmachine gewassen worden (tot 40ºC) met gesloten ritssluiting. Lees het was advies dat bij uw matras wordt meegeleverd.

Uw bed bodem reinigen

Een bed bodem heeft weinig onderhoud nodig. Het luchten gaat samen met het luchten van het matras. Zorg voor een goede ventilatie onder de bodem. Een afgesloten bed ombouw geeft te weinig ventilatie. Een slechte of versleten bodem beïnvloedt het comfort en de levensduur van het matras. Het is van belang dat u bij aanschaf van een matras ook over een passende bodem beschikt. In eerste instantie bepaald het matras het slaapcomfort. De verhouding ligt op 70% voor het matras en 30% voor de bodem.